Årets vinnare på Stockholms filmfestival 2015

Stockholm, Nov. 22(Greenpost)–

Det blev den norska regissören Joachim Trier som tog hem Bronshästen under fredagskvällens prisutdelning. Nedan följer alla pristagare på Stockholms internationella filmfestival 2015.

I juryn för Stockholm XXVI Competition sitter producenten Mimmi Spång, regissören Peter Grönlund, regissören Christian Zübert, regissören Arab Nasser och regissören Di Phan Dang. Juryn för Stockholm Impact Award består av konstnären Ai Weiwei (juryordförande), regissören Ida Panahandeh och teaterregissören Linus Tunström. Jurymedlemmar för Stockholm Documentary Competition är filmkritikern Stefan Nylén, regissören och skådespelaren Alexandra Dahlström och regissören Matías Meyer. För Stockholm XXVI Short Film Competition, skådespelaren Saga Becker, regissören Alejandro Guzmán Alvarez och regissören Takeshi Fukunaga. Och för FIPRESCI, Yael Shuv, Kristin Aalen och Dariia Badior.

Bästa film: Louder Than Bombs av Joachim Trier
Priset för Bästa film går till ett estetiskt mästerstycke, en film som innovativt använder mediets alla komponenter och fritt rör sig mellan nutid, dåtid, dröm och föreställningsvärld. Med detta täta familjedrama om försoning, lappar filmskaparen gradvis ihop våra trasiga inre rum och synliggör oss för oss själva – och för varandra.

Bästa regidebut: Mediterranea av Jonas Carpignano
Priset för Bästa debut tillfaller en regissör som tar oss på en resa till en plats, där verkligheten triumferar med sitt dolda förakt. En osentimental, men ömsint film, om drömmar, kampen och förhoppningen om ett bättre liv, som samtidigt avspeglar det aktuella världsläget. Regissören har med denna käftsmäll till debut skapat ett mångbottnat och brännande verklighetsdrama som inte lämnar någon oberörd.

Bästa regi: László Nemes, Son of Saul
Priset för Bästa regi går till en film som får oss att sluta andas och istället uppta filmens egna puls. Med ett rasande tempo, en konstant rörelse, ett konsekvent subjektivt berättande och med långa, minutiöst utförda och mästerliga scenerier, tar regissören ett helt nytt grepp på ett ämne som skildrats otaliga gånger, men aldrig så här intensivt och tätt – och aldrig så här bra.

Bästa manus: Deniz Gamze Ergüven och Alice Winocour, Mustang
Författarna till denna film skildrar ett allvarsamt ämne med ömsom humor och ömsom värme. Det är en gripande berättelse om systerskap, en kampfilm som gör upp med det manliga förtrycket och dess unkna syn på den kvinnliga sexualiteten. Konservatismen ställs mot det moderna samhället, livet inom oss – och var persons rätt till sin egen kropp.

Bästa foto: Manuel Dacosse, Evolution
Priset för Bästa foto går till ett cinematiskt mästerverk, en berättelse som likaväl kan utspela sig i det undermedvetna som i det metaforiska eller på en annan planet. Ett kusligt vackert berättaruniversum, destillerat genom en mästares lins, med ett alldeles unikt visuellt uttryck, som skapar gåshud i själen.

Bästa kvinnliga skådespelare: Julija Steponaityte, The Summer of Sangaile
Priset för Bästa kvinnliga huvudroll går till en skådespelerska som lyser upp duken med sin totala närvaro. Det är ett subtilt och ändå mångfacetterat skådespel vi får ta del av, på samma gång svalt och sårbart, som arrogant och lidelsefullt. Hon gör oss nyfikna – och vi vill se mer!

Bästa manliga skådespelare: Koudous Seihon, Mediterranea
Priset för Bästa manliga huvudroll går till en skådespelare som äger berättelsen i varje scen. Det är en karaktärsgestaltning av en fighter, en street-smart överlevare och en medmänniska, som öppnar upp våra hjärtan i sin resa genom en sargad värld, full av faror. Mitt i berättelsens brutala verklighet lyckas han förmedla en känsla av hopp och tro på människan.

Bästa dokumentär: Behemoth av Liang Zhao
Den som ger sig in här gör bäst i att lämna allt hopp bakom sig. Här har vi en filmskapare som gräver djupt i sitt ämnes schakt och visar oss det giriga monster som gömmer sig i vår destruktiva civilisation. På ett poetiskt, vackert och känslomässigt sätt avslöjar filmen ett helvete på jorden. Genom kraften i starka bilder, skickligt berättande och djup empati ges vi chansen att uppfatta och göra slut på förödelsen av vår jord och varandra. Äkta och djupt nödvändig.

Stockholm Impact Award: Leena Yadav, Parched
Strålande skådespeleri i ett sensuellt färgstarkt bildspråk ger oss en unik inblick i kvinnor på den indiska landsbygdens tankar och hjärtan. En paradoxal hyllning till livet under hårda omständigheter som skapar både ilska och glädje, och ger bränsle till debatt så väl som hopp om förändring när den rör vid en brännande fråga som påverkar inte halva, utan hela vårt samhälle.

Bästa kortfilm: A Few Seconds av Nora El Hourch
Med hjälp av ett egensinnigt och djärvt berättande lyckas regissören skildra karaktärernas mänskliga egenskaper i det korta tidsformatet. Filmen är fylld av lager av känslor och vi är mycket spända på att följa denna nya talang i hennes fortsatta filmskapande.

Stockholm Rising Star: Aliette Opheim
Stockholm filmfestival Rising Star 2015 går till en skådespelare som besitter en djup känslighet och samtidigt en oerhörd styrka. Som kastar sig ut och gestaltar olikartade roller med stort mod och integritet. Med känslan att bära på en hemlighet.

Telia Film Award: Mediterranea av Jonas Carpignano
Med en varm, humanistisk hand har regissören skrivit och regisserat en starkt relevant och oväntat humoristisk film. En berättelse befolkad av skickligt sammansatta och komplext skildrade karaktärer och med en enastående huvudrollsinnehavare. En vacker film som mänskliggör upplevelsen av att leva idag och som ger en unik inblick i de erfarenheter som delas av många av de som flytt över Medelhavet.

FIPRESCI-priset: Macadam Stories av Samuel Benchetrit
FIPRESCI-priset går till en insiktsfull, melankolisk och ömsint komedi fylld med egensinnig, skruvad humor. Tre separata historier om storstadslivets ensamhet och längtan efter mänsklig närhet vävs sömlöst samman. De vackert tecknade och oerhört nyanserade berättelserna iscensätts i perfekt tempo samtidigt som de utmärkta skådespelarprestationerna låter karaktärernas mänsklighet skymta fram genom gliporna.

Stockholm Achievement Award: Ellen Burstyn
En ikon inom samtida amerikansk film, en djärv skådespelerska med stor integritet som har givit liv åt banbrytande karaktärer. Hennes framträdanden har lämnat ett bestående intryck av en obeveklig kamp för självständighet och frihet. Hon har kämpat mot det patriarkala samhället i Alice Bor Inte Här Längre, Satan i Exorcisten och missbrukets destruktiva kraft i Requiem for a Dream.

Stockholm Lifetime Achievement Award: Stephen Frears
Årets mottagare av Lifetime Achievement Award är en filmskapare som inte räds att ta ställning för de marginaliserade i samhället. Hans filmskapande spänner från politiska filmer med socialt patos till storslagna epos med de största namnen. Oavsett vilken form berättelsen tar visar Stephen Frears att han är en regissör med en genuin nyfikenhet inför människors livsöden.

Stockholm Visionary Award: Yorgos Lanthimos
Genom att blottlägga mänskliga relationer synliggör Yorgos Lanthimos perspektiv som är både utmanande och egensinniga. Hans filmer tar med publiken på en oförutsägbar resa från det till synes oskyldiga till det djupt hotande; från det banala till det omvälvande; från en idé om det romantiska till den totalitära ideologin. En filmisk resa som tvingar oss att upptäcka en obekväm spegling av vårt eget beteende, våra begär och vårt sätt att kommunicera. Och ändå kan vi inte sluta titta, och identifiera oss, med ett snett leende på läpparna. Det är utmärkande för en sann visionär.

1 km film-stipendiat: Jag vill nå dig av Victor Lindgren
Två syskon tvingas uthärda att deras föräldrars relation bryter samman. Regissören ställer en obekväm fråga till oss i publiken: kan ett barns överlevnadsinstinkt övervinna en förälders självdestruktivitet? Filmen använder en förfinad stil för att åstadkomma stark känslomässig effekt och regissören visar stort mod och potential.

iFestival Award: Tisure av Adrian Geyer
Framröstad av Stockholms filmfestivals besökare.

 

Leave a Reply